Έρευνα: Η εισπνοή ατμού βλάπτει όσο και η εισπνοή καθαρού αέρα

30/05/2016
από Admin Admin
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

«Η εισπνοή υγρού (με ή χωρίς νικοτίνη) μπορεί να είναι τόσο ασφαλής όσο η εισπνοή καθαρού αέρα». Αυτό που οι περισσότεροι ατμιστές υποψιάζονται, ότι το υγρό που εισπνέουν δεν έχει την παραμικρή τοξική επίπτωση στους πνεύμονες, έρχεται να αποδείξει άλλη μια επιστημονική έρευνα, η οποία μάλιστα είναι χορηγούμενη από τη βαριά καπνοβιομηχανία της British American Tobacco.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες σε συνεργασία με την εταιρεία “The MatTek Corporation” η οποία δημιουργεί ανθρώπινα κύτταρα για εργαστηριακούς σκοπούς. Τα επιστημονικά κύτταρα που κατασκευάστηκαν, υποβλήθηκαν σε τρια πειράματα: στο πρώτο δέχθηκαν ποσότητες καπνού, στο δεύτερο ποσότητες ατμού από δύο διαφορετικές μάρκες και στο τρίτο καθαρό αέρα.

Τα κύτταρα που εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου πέθαναν μετά από 6 ώρες. Αυτά που εκτέθηκαν σε “επιθετική και συνεχή” δόση ατμού έπαθαν την ίδια βλάβη “αντίστοιχη με αυτή του καθαρού αέρα”, ανέφεραν οι επιστήμονες. Το συγκεκριμένο πείραμα θα επεκταθεί με τη χρήση και άλλων υγρών αναπλήρωσης και εξομείωσης του ατμίσματος.

Ο καθηγητής στο τμήμα επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Dr. Michael Siegel, ανέφερε σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης: “Παρά τους περιορισμούς που είχε η έρευνα, έρχεται να προσθέσει νέα σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που διασαφηνίζουν ακόμα περισσότερο την άποψη πως το άτμισμα είναι κατά πολύ ασφαλέστερο του καπνίσματος” και κάλεσε τις υπηρεσίες υγείας να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα άλλαζε την αγορά της νικοτίνης και θα αποτελούσε μια μεγάλη νίκη για τη δημόσια υγεία. “Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο θαύμα για τη δημόσια υγεία που έγινε ποτέ”, κατέληξε.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση